Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Ξυλαποθήκη

Στις  6 Μαρτίου 2019 τα τμήματα Α1, Α2 και Α3 του σχολείου μας με συνοδούς την υποδιευθύντρια Πετροπούλου Ό. και τις καθηγήτριες Καϊμά Μ., Μητροπούλου Ά. και Πάλμου Μ., επισκέφτηκαν  το κτίριο της Ξυλαποθήκης επί της Οδού Πύλης 8, στις Αστικές Πύλες της πόλης του Πειραιά, που αποτελούσαν την αρχαία είσοδο αλλά και μέρος της σημερινής εισόδου στην πόλη.

Το κτήριο αυτό σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βασίλειο Γκανιάτσα, καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ,με πολύ προσοχή και σεβασμό στην ιστορία της πόλης. Απέξω ο αρχιτέκτονας έδωσε τη μορφή της ξυλαποθήκης, για να υπενθυμίζει τη βιομηχανική ιστορία της συγκεκριμένης γειτονιάς του Πειραιά, ενώ από μέσα είναι ένας σύγχρονος εκθεσιακός χώρος της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Τα κατώτερα επίπεδα αυτού του κτιρίου χρησιμοποιούνται ως εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων από τις ανασκαφές του Μετρό και του Τραμ και τα ανώτερα επίπεδα λειτουργούν ως εκθεσιακός χώρος.

Εκεί οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ύδωρ αείρροον», που αναδεικνύει τα σπάνια ευρήματα για τα συστήματα ύδρευσης του αρχαίου Πειραιά που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα, στο κατασκευαστικό έργο της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά. Σε βίντεο που προβλήθηκε στο χώρο είδαν αρχαιολογικά ευρήματα που αφορούν αυτά τα συστήματα ύδρευσης, όπως πηγάδια, στέρνες, δεξαμενές και υδραγωγεία και αντιλήφθηκαν, με την βοήθεια της αρχαιολόγου που επιμελήθηκε την παρουσίαση, τη δυσκολία που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι του αρχαίου Πειραιά για την ανεύρεση και άντληση του νερού που ήταν πολύτιμο για την επιβίωσή τους.

Οι μαθητές επίσης πληροφορήθηκαν ότι επειδή για την κατασκευή του Μετρό σκάβουν πολύ βαθιά, έχουν βρει πάρα πολλά οργανικά υλικά, όπως ξύλινα αντικείμενα και σπόρους που συνήθως δε βρίσκονται σε άλλες ανασκαφές. Με αυτά και με πολλά κινητά ευρήματα, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα που έρχονται στην επιφάνεια, είχαν γεμίσει τα πηγάδια και τις δεξαμενές της πόλης μετά την καταστροφή του Πειραιά από τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα.

Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες είδαν στον εξωτερικό χώρο, ένα σύστημα πηγαδιών λαξευμένων στον φυσικό πειραϊκό βράχο και ευρήματα που φέρνουν στο φως οι ανασκαφές κατά τη διάρκεια του καθαρισμού τους. Τέλος, επιστρέφοντας στο σχολείο, έκαναν μια στάση στην ηλιόλουστη πλατεία Κοραή, όπου χτυπά η καρδιά της σύγχρονης πόλης και συνειδητοποίησαν πόσο πολύτιμο είναι το νερό για τη ζωή μας και ότι δεν πρέπει να το σπαταλάμε άσκοπα.