Το πρωινό της Κυριακής  6 Οκτωβρίου 2019, μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Καλλίπολης, συνοδευόμενοι από το θεολόγο του σχολείου, επισκέφτηκαν το Μουσείο Γουλανδρή ( Κυκλαδικής Τέχνης) για να θαυμάσουν τη μεγάλη έκθεση με τίτλο: «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός». Πρόκειται για μια σπάνια και πρωτότυπη έκθεση,όπου τα κεραμικά και τα σχέδια που εμπνεύστηκε ο Πικάσο από την αρχαιότητα «συνομιλούν»με αρχαία έργα. Τα παιδιά είδαν από κοντά και περιεργάστηκαν τα 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο με πτηνά, τετράποδα και θαλάσσια όντα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικά ή μειξογενή όντα (Κένταυρος-Μινώταυρος) και άλλα έργα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίεςτα οποία «συνομιλούν» θεματικά με 67 αρχαιότητες,  αναζητώντας τη σχέση μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της μοντέρνας τέχνης. Είχαν την τύχη να δουν έργα της αρχαιότητας που προέρχονται από 15 συνολικά ελληνικά μουσεία και συλλογές,  γλυπτά, κεραμικά και χάλκινα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους (περ. 3200 π.Χ. το παλαιότερο) έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο (μέσα 3ου αι. μ.Χ. το νεότερο).

Μεταξύ των «ζευγών» της έκθεσης, που πραγματοποιείται ξεχωρίζουν: ο Κένταυρος από λευκό πηλότου Πικάσο (1953), σε διάλογο με τον Κένταυρο της Κυπρο-Αρχαϊκής περιόδου του 6ου αιώνα π.Χ. και το μοναδικό Ειδώλιο Κενταύρου της Πρωτογεωμετρικής Περιόδου στο Λευκαντί της Εύβοιας που χρονολογείται στα τέλη 10ου αι. π.Χ. Επίσης ο διάλογος ανάμεσα στο έργο Τυφλός Μινώταυρος οδηγούμενος από μικρό κορίτσι μπροστά στη θάλασσα του Πικάσο (1934) και στον φόνο του Μινώταυρου από τον Θησέα πάνω στον ερυθρόμορφο καλυκωτό κρατήρα της Ύστερης Κλασικής περιόδου (340 – 330 π.Χ.) από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπως και ο Κορμός αγάλματος Μινώταυρου, ρωμαϊκό αντίγραφο έργου της πρώιμης κλασικής περιόδου.

Μετά την επίσκεψη ακολούθησε περίπατος στον Εθνικό Κήπο. Κατόπιν έγινε στάση στο Θησείο για φαγητό και στη συνέχεια περιήγηση στο χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι , όπου λάμβανε χώρα το Vegan Life Festival . Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, δοκίμασαν νέες γεύσεις και αγόρασαν οικολογικά προϊόντα

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή (Κυκλαδικής Τέχνης)