Το πρωινό της Κυριακής 13 Οκτωβρίου 2019, μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Καλλίπολης, συνοδευόμενοι από το θεολόγο του σχολείου, επισκέφτηκαν το Νομισματικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο Ιλίου Μέλαθρον, κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν, για να περιηγηθούν τόσο στις μόνιμες όσο και στις περιοδικές Εκθέσεις του:

  1. «Ηρακλής, Ήρως Διαχρονικός και Αιώνιος» (346 αρχαιότητες και 19 σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από το βίο και  τα έργα του θεϊκού ήρωα)
  2. «Καρποί και σύμβολα» (337 αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά και νεότερα νομίσματα, λίθοι, μολύβδινα και πήλινα σύμβολα που κοσμούνται με καρπούς – σύμβολα της ελληνικής γης)
  3. «Γλυπτική και νόμισμα στο πνεύμα του Ολυμπισμού» (Εμπνευσμένες δημιουργίες νέων ταλαντούχων Ελλήνων και Γερμανών φοιτητών, από το Γ΄ Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών και Σχεδίου της Χάλλε αντίστοιχα)
  4. «Το πεύκο ως ορόσημο της Αιώνιας Πόλης»

Μετά επισκέφτηκαν το γειτονικό Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής, το οποίο, σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της Playmobil, παρουσιάζει την έκθεση: «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil», μια πρωτότυπη προσέγγιση της εποχής της Επανάστασης του 1821, που απευθύνεται πρωτίστως στις νεαρές ηλικίες. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τα πάνω από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνών) που παρουσιάζονται στην έκθεση,  κατασκευασμένα από φιγούρες και εξαρτήματα Playmobil, τα οποία απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821.

Στη συνέχεια, οι μαθητές είχαν την τύχη, περνώντας από το ιστορικό Θέατρο «Αλίκη» να περιηγηθούν στο χώρο του θεάτρου και να θαυμάσουν τα κουστούμια από παραστάσεις της αείμνηστης εθνικής μας σταρ. Ακολούθησε στάση για φαγητό και κατόπιν επίσκεψη στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, όπου λάμβανε χώρα η έκθεση: «Μέρες καριέρας».

Επίσκεψη στο Νομισματικό Μουσείο και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο