Το πρώτο βιβλίο που διαβάσαμε ήταν το «Παπούτσια με φτερά» της Μαρίας Παπαγιάννη από τις εκδόσεις Πατάκη.

Με αφορμή το περιεχόμενο του βιβλίου γράψαμε αρκετά δικά μας κείμενα, περιλήψεις και ημερολόγια για το μέλλον της βασικής ηρωίδας.

Επειδή θεωρήσαμε την επιλογή της συγγραφέα να χρησιμοποιήσει ως τίτλους των κεφαλαίων της στίχους ποιημάτων άκρως ευρηματική και εύστοχη, επιλέξαμε τους στίχους Ελλήνων και ξένων ποητών που μας άρεσαν και με τη βοήθεια της βιβλιογραφίας που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου καθώς και του διαδικτύου, κάναμε ταξίδια εσωτερικής αναζήτησης στον κόσμο της ποίησης. Αναζητήσαμε ολόκληρα τα ποιήματα καθώς και στοιχεία για τη ζωή και το έργο των ποιητών και τα ενσωματώσαμε σε ένα αρχείο παρουσίασης.

Φτιάξαμε όλοι μαζί έναν χάρτη ποίησης και τοποθετήσαμε τους ποιητές μας στις αντίστοιχες χώρες. Μάθαμε και λίγη γεωγραφία. Παίξαμε με τα στοιχεία του χάρτη.

Ως δεύτερο βιβλίο επιλέξαμε το «Ο άνεμος στα μαλλιά της» της Ελένης Δικαίου πάλι από τις εκδόσεις Πατάκη. Το κριτήριο ήταν ότι διαδραματίζεται σε μέρη του Πειραιά, στην Καστέλλα, τα Βοτσαλάκια και το κέντρο της πόλης μας, μέρη που και εμείς συχνάζουμε και μας είναι οικεία.

Δύο συμμαθητές μας ο Αναστάσης Θωμόπουλος και ο Λάζαρος Βαζαίος απέδωσαν ψηφιακά την υπόθεση του βιβλίου.

Ως ομάδα κάναμε μια μικρή εξόρμηση και επισκεφθήκαμε τα μέρη που σύχναζαν οι ήρωες μας, την παραλία Βοτσαλάκια, το κολυμβητήριο

Για όλες αυτές τις δράσεις μας βραβευτήκαμε από τη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στις 20 Μα?ου στο χώρο της παρουσία και της κα Δικαίου που μας παρέδωσε το βραβείο. Η εκδήλωση έχει αναρτηθεί από τη Βιβλιοθήκη στον ιστοχώρο της:

Δείτε την αναλυτική περιγραφή των δράσεων του προγράμματος

 

Πολιτιστικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Βιβλιοεργαστήριο» 2016-2017