Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, οργανώσαμε σήμερα στο σχολείο μας το 1ο Γυμνάσιο  Καλλίπολης, δράση κατά της Έμφυλης Βίας, καθώς πιστεύουμε ότι το σχολείο μπορεί να συνδράμει στην εξάλειψη  παρόμοιων φαινομένων ενεργοποιώντας τις μαθήτριες και τους μαθητές. Η δράση ξεκίνησε με ερεθίσματα που ενεργοποίησαν τους μαθητές αφήνοντάς τους να εκφραστούν, να μιλήσουν, να συζητήσουν, να δημιουργήσουν. Μαθήτριες και οι μαθητές μας αποτύπωσαν όσα εισέπραξαν, συζήτησαν και έμαθαν πάνω σε καμβά, δημιουργώντας αφίσες με συνθήματα και ζωγραφιές κατά της Έμφυλης Βίας και έκλεισε με το τραγούδι «Τραγουδάμε χωρίς φόβο» που το απέδωσαν και στη νοηματική γλώσσα.

    Η δράση μας πραγματοποιήθηκε κατά τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες και χωρίστηκε σε δύο μέρη: το πρώτο αφιερώθηκε στην αφόρμηση, την ενημέρωση, τον προβληματισμό και τη συζήτηση, ενώ το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στη δημιουργική έκφραση των παιδιών μας. Μία  σύντομη παρουσίαση για το τι είναι η Έμφυλη Βία αποτέλεσε την αφόρμηση για τις μαθήτριες και τους μαθητές μας να συζητήσουν για το φαινόμενο της Έμφυλης Βίας και πώς να διακρίνουν τα σημάδια. Στη συνέχεια, τα παιδιά  χωρισμένα σε ομάδες, είχαν την ευκαιρία να  ακούσουν και να μελετήσουν σενάρια ώστε να συζητήσουν κατά πόσο παρατηρούνται γύρω τους κάποιες διαδεδομένες απόψεις και αντιλήψεις  παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στην ολομέλεια. Το αποτέλεσμα ήταν πράγματι εντυπωσιακό και οι αφίσες τους θα κοσμήσουν τους χώρους και τις αίθουσες του Σχολείου μας!

  Την ιδέα, τη συλλογή και διαμόρφωση του υλικού, την οργάνωση και τον συντονισμό της δράσης είχαν η φιλόλογος Βέλκου Αντωνία , η μαθηματικός  Στουφή Ευγενία, η φιλολόγος ειδικής αγωγής και ψυχολόγος  Ντελή Κατερίνα ενώ πολύτιμη υπήρξε η συνδρομή συναδέλφων  όπως της φιλολόγου Τύμπα Μάγδας , του θεολόγου Τάταρη Πέτρου και του μουσικού Μόσχου Νικόλαου. Βέβαια  πάνω απ’ όλους ευχαριστούμε θερμά τις μαθήτριες και τους μαθητές μας για την ωριμότητα των απόψεών τους, την κατάθεση των ιδεών τους, τη δημιουργική τους έκφραση. Πραγματικά ο κόσμος όντως μπορεί να αλλάξει, η βία κατά των γυναικών να  περιοριστεί στο μέλλον.

Δράση κατά της Έμφυλης Βίας