Τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 τα Τμήματα Β1, Β2, Β3 και Β4 του σχολείου μας με συνοδούς τις καθηγήτριες Λουράντου, Σ., Πάλμου, Μ., Παλαιοκρασσά, Α., Κοντού, Μ. και τους καθηγητές Δρούζα, Δ. και Μαραγκουδάκη, Π. επισκέφτηκαν την έκθεση ΕΥΡΗΚΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ,ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ στο κτήριο της οδού Αποστόλου Παύλου 37, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Αγοράς των Αθηνών.
Αρχικά, στην έκθεση του Μουσείου Ηρακλειδών, οι μαθητές και οι μαθήτριες θαύμασαν τα εκθέματα και τις εικαστικές αναπαραστάσεις της τεχνολογίας πολέμου από την προϊστορία ως τους ελληνιστικούς χρόνους που κέντρισε την περιέργειά τους και εμπλούτισε τις γνώσεις τους.
Στον πρώτο όροφο γνώρισαν καλύτερα το ισχυρότερο και πληρέστερο ελληνικό πολεμικό πλοίο της Αρχαιότητας, την τριήρη. Θαύμασαν τη διάταξη των κουπιών και το έμβολο, τα στοιχεία που κατέστησαν την τριήρη ανυπέρβλητο ναυτικό όπλο που κυριάρχησε στη Μεσόγειο για πολλές δεκαετίες. Έμαθαν για τους χώρους φύλαξης και συντήρησης των πλοίων το χειμώνα, τους νεώσοικους, που βρίσκονταν στα φυσικά λιμάνια του Πειραιά, καθώς και για τα σκευοφυλάκια, όπου φυλάσσονταν, η αρματωσιά του πλοίου (κατάρτια, πανιά, σχοινιά, κουπιά).
Στο δεύτερο όροφο, γνώρισαν τον οπλίτη της αρχαιότητας και τον φορητό οπλισμό του. Εντυπωσιάστηκαν από τη λαμπερή πανοπλία του Μυκηναίου άρχοντα, το σπαθί, το δόρυ, το τόξο και από το μυθικό φλογοβόλο, τον τρομερό καταπέλτη και το πρώτο κανόνι της μυθολογίας των πολέμων, το ατμοτηλεβόλο. Γνώρισαν, με παραστατικό τρόπο, την αποστολή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων με κινητά μέσα (σκυτάλη, δίσκος) και την εκ του μακρόθεν επικοινωνία με τον οπτικό τηλέγραφο.
Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στο χώρο της αρχαίας Αγοράς των Αθηνών που αποτέλεσε το κέντρο της πόλης των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων. Έμαθαν ότι σε αυτήν ανεγέρθηκαν τα σημαντικότερα δημόσια κτήρια και τα ιερά του άστεως και αναπτύχθηκε έντονη διοικητική, πολιτική, δικαστική, εμπορική, κοινωνική, πολιτιστική και θρησκευτική δραστηριότητα. Ανέβηκαν στην κορυφή του λόφου του Αγοραίου Κολωνού, όπου δεσπόζει ο Ναός του Ηφαίστου (μέσα του 5ου αι.π.Χ), το γνωστό μας “Θησείο”. Έμαθαν ότι η λαϊκή ονομασία ”Θησείο” για το ναό προέκυψε από τις σκηνές στις μετόπες στη βόρεια και στη νότια πλευρά, όπου εικονίζονται άθλοι του Θησέα. Με τη βοήθεια χάρτη με αναπαράσταση των οικοδομημάτων της Αγοράς και Φύλλου Εργασίας, έπαιξαν ένα παιχνίδι με στόχο να βρουν τα υπολείμματα των οικοδομημάτων στο χώρο και να κατανοήσουν ότι η αλληλουχία των οικοδομημάτων της Αγοράς μέσα στο χρόνο αντικατοπτρίζει την εξελικτική πορεία του δημοκρατικού πολιτεύματος στους πέντε αιώνες ύπαρξης της πόλεως-κράτους. Τέλος, είδαν από κοντά τη Στοά του Αττάλου (159-138 π.Χ.), αποκατεστημένη στην αρχική της μορφή, για να στεγάσει το μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.